Een optimaal team boost je resultaat!

14 maart 2018 | Team

Om een succesvol bedrijf uit te bouwen moet je kunnen vertrouwen op een team dat elkaars functioneren begrijpt en respecteert en samen een complementair, elkaar versterkend geheel vormt. Dit team kan enkel efficiënt werken wanneer de structuur van de organisatie in lijn is met de uitgestippelde strategie. 

Hoe herken je een optimaal team?

Het is een team waarvan elk individu past binnen de bedrijfscultuur en dat zodanig is samengesteld dat in de eerste plaats hun karakters, persoonlijkheden en waarden matchen. Daarnaast vormen hun talenten, competenties en uitdagingen een complementair geheel.

Het is een team:

 • dat je volledig kan vertrouwen
 • met eenzelfde visie
 • waar overleg en interactie is
 • dat duidelijk, open en eerlijk communiceert
 • met een hoge gun-factor voor elkaars succes
 • met respect en begrip voor ieders eigenheid en prestaties.

Hoe vorm je een optimaal team?

Om dergelijk team te kunnen vormen moet je begrijpen hoe elk individu functioneert als persoon. M.a.w. je moet het karakter en de persoonlijkheid kennen. Zo weet je meteen ook of deze persoon binnen de bedrijfscultuur past.

Daarnaast moet je de kwaliteiten, competenties, valkuilen en uitdagingen kennen. Je moet weten wat hun motiveert, waar ze heel veel energie van krijgen, maar ook waar ze een hekel aan hebben en wat hun energie helemaal naar beneden haalt. Kortom, je moet elk individu grondig kennen.

Focus op het nog beter maken van de sterke kanten van elk individu zodat deze verder kunnen ontwikkelen. Dit levert betere resultaten op dan de minder sterke kanten aan te pakken. Medewerkers zullen met meer enthousiasme en motivatie werken en dus beter presteren.

Wijs de juiste taken, rollen en verantwoordelijkheden toe aan de juiste personen. De ene vindt het bijhouden van administratie vreselijk en zal dit zo lang mogelijk uitstellen, de ander vindt dit geweldig leuk en kan hier zijn/haar talent voor organisatie, orde, nauwkeurigheid, … helemaal in kwijt. Dus... leg de puzzelstukjes op de juiste plaats!

De juiste organisatiestructuur

Een optimaal team kan enkel gevormd worden wanneer de structuur van de organisatie in lijn is met de uitgestippelde strategie. Besteed daarom veel aandacht aan het uittekenen van dit kader.

De ervaring leert ons dat deze oefening best gebeurt via een ‘externe partij’ van specialisten. Je creëert zo een veilige en discrete context waarin mensen zeer open en eerlijk zijn.

Pas als het volledige plaatje klopt boek je topresultaten!

Heb jij nood aan optimalisatie van je team en organisatie? Laat het ons weten, we helpen je graag!

 

Commentaar schrijven

An Geuens

Gedurende 18 jaar oefende ik managementfuncties uit in kleine en grote bedrijven in verschillende sectoren, steeds binnen Sales & Marketing.
In 2012 maakte ik een aanzienlijke carrièreswitch. Na omscholing vestigde ik me als zelfstandig coach, gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding, begeleiding en preventie van burn-out en re-integratie op de arbeidsmarkt.

Begin 2015 liet ik deze beide boeiende werelden van marketing en coaching samenvloeien in de oprichting van The Marketing Lab.
Binnen The Marketing Lab zet ik me nu dagelijks met veel passie, gedrevenheid en creativiteit in om duurzame groei te creëren binnen KMO’s. Hiervoor werk ik op vijf onderdelen:

 • Een doordachte marketingstrategie ontwikkelen.
 • De vertaling van deze strategie naar een krachtig marketingplan.
 • De realisatie van alle offline en online communicatie.
 • Continu evalueren van de resultaten en optimaliseren.
 • De juiste teams samenstellen binnen de juiste structuur.
 • Individuele personen begeleiden in hun ontwikkeling.